feel Safe

feelsafe

  • +30 210 99 31 583
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ασκήσεις Ετοιμότητας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Ασκήσεις Ετοιμότητας, ως εκπαιδευτική και επιχειρησιακή διαδικασία, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένες στην Ελληνική πραγματικότητα.
Το «προφίλ» των ασκήσεων εστιάζεται κυρίως στον αντιτρομοκρατικό – αντιεγκληματικό  σχεδιασμό, καθώς επίσης και σε διάφορα θέματα πολιτικής προστασίας, όπου απαιτείται ειδικός και λεπτός χειρισμός, υψηλός δείκτης δυσκολίας και δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ροής πληροφοριών.
 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Οι Ασκήσεις Ετοιμότητας είναι ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης πόρων, τεχνικών και τακτικών προκειμένου να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί το προσωπικό και να δώσει αυτοπεποίθηση σε εκείνους που απαιτείται να δώσουν λύση σε μια κρίσιμη κατάσταση. Παρέχουν τον πιο λεπτομερή τρόπο ρεαλιστικής εκτίμησης Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών. Φέρνουν κοντά όλους όσους μπορεί να εμπλέκονται στην ανταπόκριση ενός επεισοδίου και στην λεπτομερή εξέταση των αντιδράσεών τους υπό ελεγχόμενες καταστάσεις.
 
Επιπλέον, οι Ασκήσεις θα πρέπει να αντανακλούν την πραγματικότητα, όπου αυτό μπορεί να είναι εφαρμόσιμο. Μπορούν να καθιερώσουν και να ενισχύσουν σχέσεις μεταξύ αυτών που λαμβάνουν μέρος, συχνά κάτω από καταστάσεις πίεσης. Αναγκάζουν άτομα από διαφορετικούς τομείς να συνεργαστούν ως ομάδα, να συνειδητοποιήσουν ξεκάθαρους στόχους και να γνωρίσουν και να σεβαστούν ο ένας τις δυνάμεις ή τις αδυναμίες του άλλου.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Με μόνη τη θεωρητική εκπαίδευση δεν μπορούν να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης σοβαρών εγκλημάτων και κρίσιμων καταστάσεων, που απαιτείται συντονισμός, γνώση δοκιμασμένων και εφαρμοσμένων επιχειρησιακών τακτικών και τεχνικών, ταχεία και πλήρη ετοιμότητα για κρίσιμες αποφάσεις.
 
Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες μπαίνουν τα θεμέλια μιας καλύτερης και ουσιαστικής εκπαίδευσης όλων των ατόμων και των εμπλεκόμενων φορέων. Το ζητούμενο είναι μέσα από τις ασκήσεις να αναπτυχθεί η συνεργασία που θα επιτρέψει να διακρίνουμε τις αρμοδιότητες κάτω από μια συντονισμένη δράση.
 
Πιθανότατα κατά τη διάρκεια των Ασκήσεων να επισημανθούν λάθη σε οποιοδήποτε επίπεδο, τακτικό, επιχειρησιακό, στρατηγικό και πολιτικό. Δεν πειράζει. Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Είναι προτιμότερο  να  κάνουμε λάθη στις Ασκήσεις παρά να κάνουμε λάθη στη διαχείριση πραγματικών σοβαρών περιστατικών, τα οποία τυχόν θα οδηγήσουν σε δυσάρεστα και αναπότρεπτα αποτελέσματα.
 
Οι Ασκήσεις, εκτός από εκπαιδευτική πρακτική διαδικασία, για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, αποτελούν αναμφίβολα την καλύτερη μέθοδο – «εργαλείο» για να δοκιμασθούν: ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης του ανθρώπινου δυναμικού, ο συντονισμός και συνεργασία των εμπλεκόμενων Φορέων, η διοίκηση και η λήψη κρίσιμων αποφάσεων, καθώς και η αξιοπιστία και επάρκεια του εξοπλισμού και των διαθέσιμων μέσων.
 
Η προετοιμασία για την προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση εγκληματικών - τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και εκτεταμένων καταστροφών, πέραν των κατάλληλων μέσων και του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτεί επάρκεια εκπαιδευμένων στελεχών, ικανών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των σύγχρονων μέσων και προπαντός να δύνανται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να παίρνουν κάτω από πίεση χρόνου και τέτοιων συνθηκών, κρίσιμες και ζωτικής σημασίας αποφάσεις, με ψυχραιμία και ρεαλισμό, με διορατικότητα και ταχύτητα και πάνω από όλα αποτελεσματικότητα, είτε αυτές αφορούν στην εκτίμηση κινδύνων, είτε στη διαχείριση συνεπειών και απωλειών, κυρίως από μη συμβατικές απειλές.
 
Για να αποκτηθεί η ικανότητα αυτής της ανταπόκρισης είναι απαραίτητη η ρεαλιστική εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν, κατά το δυνατόν, με την πραγματικότητα και με τον τρόπο και τα μέσα που εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν σε μια πραγματική κατάσταση.
 
Η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος εκπαίδευσης επιτυγχάνεται μέσω των Ασκήσεων επί χάρτου και κυρίως μέσω των πραγματικών, με τη μεθοδολογία της προσομοίωσης. Η προσομοίωση έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την αξία, την ποιότητα και το ρεαλισμό της εκπαίδευσης και να αυξάνει την αποτελεσματικότητά της.
 
Επιπρόσθετα, ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν αλλιώς να πραγματοποιηθούν λόγω περιορισμών ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος, οικονομικούς λόγους κ.λπ. μπορούν να εκτελεστούν και να δοκιμασθούν με τις Ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν στο  σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, το εργαλείο για την εκπαίδευση των στελεχών όλων των βαθμίδων, τόσο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσο και στη φάση διεξαγωγής των επιχειρήσεων και αποκατάστασης των συνεπειών περιστατικών μείζονος σημασίας.
 

Θα μας βρείτε

Τεγέας 13, Αργυρούπολη
16452, Αθήνα, Ελλάδα.
Τηλέφωνο: +30 210 99 31 583
FAX: +30 210 99 58 627

Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
© 2017 Mega Group Security. All Rights Reserved. Designed By Datalink with ♥
Positive SSL