• +30 210 99 31 583
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χειρισμός Κρίσιμων Καταστάσεων

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Σε περιστατικά μείζονος σημασίας, όταν μάλιστα προσλάβουν χαρακτήρα κρίσης, είτε αυτή οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια και ιδιαίτερα τρομοκρατική, είτε σε φυσικό γεγονός, εμπλέκονται διάφοροι «συναρμόδιοι» κάθε φορά φορείς, με σκοπό και αγαθή πρόθεση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις.


Δεν είναι λίγες οι φορές όμως, που παρατηρείται σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων, αδυναμία στην άμεση ετοιμότητα και δυσπραγία στη λήψη κρίσιμων και αποτελεσματικών  αποφάσεων.

Συνέπεια όλων αυτών είναι  η αναποτελεσματική αντιμετώπιση, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των πραγμάτων και λειτουργιών, με φυσικό επακόλουθο τα δικαιολογημένα παράπονα και τις ανησυχίες των εργαζομένων και των πολιτών γενικότερα, την αμφισβήτηση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα, στο ενδιαφέρον και στην αποτελεσματικότητα της Διοίκησης.   
Ο Χειρισμός  κρίσιμων καταστάσεων απαιτεί :

  • Εκτίμηση Κινδύνου, ως στρατηγικό «εργαλείο» χειρισμού κρίσιμων καταστάσεων. Μια κατάσταση δηλαδή που είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ή να μεγεθυνθεί, εάν η ανίχνευση ή αναγνώριση των γεγονότων που δημιουργούν την κρίση δεν είναι έγκαιρη.  
  • Στρατηγική και πολιτική δράση, ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές, το προσδιορισμό κανόνων εμπλοκής τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, περιλαμβανόμενης και της επικοινωνιακής διαχείρισης των γεγονότων, αντιμετώπισης πανικού κ.λπ.
  • Επιχειρησιακή δράση σε επίπεδο συντονισμού, κινητοποίησης δυνάμεων και διάθεσης απαιτούμενων πόρων.
  • Τακτική δράση στον τόπο που λαμβάνει χώρα το περιστατικό, υπό ενιαία διοίκηση των πολλών εμπλεκόμενων ατόμων.

Παράλληλα, σε επίπεδο τακτικών και διαδικασιών, απαιτεί:

  • την ύπαρξη και εφαρμογή Επιχειρησιακών Σχεδίων για κάθε περίπτωση, στα οποία να ορίζονται διακριτοί ρόλοι και αρμοδιότητες, και αντίστοιχα διακριτές ευθύνες.
  • Τα απαραίτητα  μέσα και  εξοπλισμό, που έρχονται να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια για καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση μιας κρίσιμης κατάστασης.
  • Το σύστημα ασφαλούς, άμεσης και συνεχούς ροής και διαχείρισης πληροφοριών σε συνδυασμό με τη διαδικασία εκτίμησης απειλών, που λειτουργεί καταλυτικά σε κάθε περίπτωση,  υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης.
  • Ένα ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας, που θα εξασφαλίζει ένα ασφαλές περιβάλλον επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων και της Διοίκησης της επιχείρησης.
  • Την επαρκή γνώση των επιχειρησιακών Σχεδίων και των λειτουργικών διαδικασιών για την διαχείριση του περιστατικού από τους αρμόδιους, σε οποιοδήποτε επίπεδο λήψης αποφάσεων ή εκτέλεσης ενεργειών και αν βρίσκονται.

Όλα τα παραπάνω είναι τα προαπαιτούμενα για να δομηθεί ένα αποτελεσματικό και κοινωνικά αποδεκτό-παραδεκτό Σύστημα Χειρισμού Κρίσεων και Διαχείρισης Περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να διαταράξουν το περιβάλλον ασφάλειας, κρίνεται απαραίτητο, στην εγκατάσταση να αναπτυχθεί, ένας άμεσος τρόπος αντίδρασης,  σε περιπτώσεις εκδήλωσης τέτοιων περιστατικών, έως ότου το περιστατικό  να είναι ελέγξιμο ως προς τις συνέπειες και τα αποτελέσματά  του. 
 
Η διάταξη ατόμων, μέσων και υλικοτεχνικών υποδομών, καθώς επίσης και οι διαδικασίες ασφαλείας, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς εξέτασης, ελέγχου, και δοκιμασίας της αξιοπιστίας  και αποτελεσματικότητάς   τους.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω των Ασκήσεων Ετοιμότητας.


Θα μας βρείτε

Τεγέας 13, Αργυρούπολη
16452, Αθήνα, Ελλάδα.
Τηλέφωνο: +30 210 99 31 583
FAX: +30 210 99 58 627

Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
Παρακαλώ συμπληρώστε σωστά τα απαραίτητα στοιχεία
© 2017 Mega Group Security. All Rights Reserved. Designed By Datalink with ♥
Positive SSL